27.09.2017

Waar moet je op letten bij het inrichten van de babykamer

De babykamer inrichten, het klinkt makkelijker dan het is. We hebben een aantal zaken op een rij gezet waar je absoluut rekening mee moet houden bij het inrichten van je babykamer.

1. Pas op voor schadelijke stoffen


Wanneer je de babykamer wilt gaan inrichten gaan er allemaal leuke ideeën door je hoofd, echter vergeet je rekening te houden met de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij het inrichten van een kamer. Voornamelijk in verf en lijm zitten schadelijke stoffen maar ook in dingen waarvan je het minder verwacht. Namelijk meubels of 2e hands meubels of bij het lijmen van een vloerkleed. Baby’s groeien snel en en hun longblaasjes en immuunsysteem zijn nog niet helemaal ontwikkeld, dat maakt ze gevoelig voor luchtverontreiniging. De blootstelling aan schadelijke stoffen kan daarom invloed hebben op de ontwikkeling van je baby en bovendien ook voor jou als zwangere vrouw. Geen zorgen, we hebben wat tips voor je op een rij gezet:


Tips
:

 • Kies de juiste verf. Het beste is verf op waterbasis en kijk anders naar verf met de aanduiding; bevat geen of zeer weinig oplosmiddelen.
 • Zorg dat je op tijd begint met de babykamer, koop alle babyspullen op tijd en haal ze direct uit de verpakking en geef ze een paar weken om te luchten voordat je ze in de babykamer zet.
 • Maak met name tweedehands meubels goed schoon. Hier kunnen zich gevaarlijke stoffen bevinden, je weet vaak niet waar het meubel vandaan komt.
 • Ventileer en verwarm de kamer minstens een week voor de geboorte, bij warmte komen de schadelijke stoffen sneller vrij. Zodra deze vrij komen je de kamer goed ventileert zal de kamer klaar zijn voor je baby.

2. Kies bewust voor kleur

Denk niet alleen aan wat jullie als ouders leuk zouden vinden in de babykamer maar denk ook aan wat je baby leuk zou vinden. Hieronder een aantal tips hoe met kleur om te gaan:

Tips

 • Felle kleuren zijn leuk maar je baby kan er ook onrustig van worden. Lichte zachte kleuren daarentegen zijn rustgevend voor je baby. Hou de basis rustig met lichte zachte kleuren bijvoorbeeld pastelkleuren en accentueer met uitgesproken kleuren door deze bijvoorbeeld te verwerken in fotolijsten, muurstickers, schilderijen en naamletters.
 • Als je nog niet weet of het een meisje of jongen word kies dan kleuren die voor beide kunnen, zoals geel oranje en groen
 • Kies voor donkere gordijnen dan zal je baby ook in de middag een betere nachtrust hebben.

kinderkamer

3. Belangrijk, de commode!

De commode is onmisbaar in de babykamer, zorg ervoor dat je goed kijkt naar hoe de commode zou moeten werken en wat er in de buurt moet staan, dat gaat je een hoop tijd en frustratie besparen. Hier een aantal tips over de aanschaf en het gebruik van de commode:

Tips

 • Zorg dat je een commode met wieltjes haalt die minimaal op twee wielen een rem hebben en waarvan de lades een stop hebben.
 • De achterzijde en zijkanten van de commode moeten een opstaande rand hebben, je kunt ook een aankleedkussen hierop bevestigen dan is dat niet nodig. 
 • Zet de commode nooit bij het raam.
 • Loop eens door de lege babykamer en bedenk hoe je je baby vanuit bed naar de commode brengt om te verschonen en hoe je de kamer in loopt om je baby te verschonen. Wat heb je allemaal nodig en zit alles in de buurt?

commode

4. Veiligheid voor alles

Een veilige babykamer gaat voor alles, je baby is nog klein en extra vatbaar. Daarom is het van belang dat je de babykamer vooral veilig inricht.


Tips:

 • Verwarm en ventileer de kamer continue, een gezonde babykamer heeft een temperatuur tussen de 16 en 18 graden.
 • Zorg dat je baby’s bed niet in de buurt van een verwarming of in de volle zon staat. Waarom niet? Je baby kan zich verbranden maar dat niet alleen, je baby heeft zijn lichaamstemperatuur nog niet onder controle en kan daarom makkelijk overhit raken.
 • Zorg ervoor dat de wieg of een bed niet in de buurt staat van losse koorden en snoeren van elektrische apparaten zoals een lamp of babyfoon of andere kleine voorwerpen, je baby is nieuwsgierig.
 • Let op voor tocht, je baby is erg vatbaar om ziek te worden.
 • Zorg ervoor dat de stopcontacten beschermt zijn met een beschermplaatje.
 • Pas op voor speelgoed in het bedje van je baby, het kan net verkeerd terecht komen en daardoor kan de ademhaling belemmerd worden.
 • Kijk of het bedje glad is afgewerkt, dus geen splinters of uitsteeksels.
 • Mocht je gebruik maken van een opklapbare zijwand let dan op dat er een kinderveilige sluiting aan zit.
 • Beveilig de ramen, als je baby groter is is het belangrijk de ramen te beveiligen zodat het kind deze niet kan openen. Het is nog vroeg maar de tijd vliegt, beter ben je goed voorbereid.

 

 

 

 

 

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN