01.03.2016

Hoe wordt jouw peuter zindelijk?

Het moment dat je peuter zindelijk wordt. Dat is toch voor elke ouder een droom die uitkomt? Helaas is het niet iets waar je de klok op gelijk kunt zetten en is het bij elk kind anders. Je peuter zal het uiteindelijk zelf moeten leren en als ouder kun je hem hier perfect in ondersteunen, maar hoe?

Wanneer starten?

Peuters geven vaak zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn om met de zindelijkheidstraining te beginnen. Zo laten ze je het weten wanneer ze een poepje of plasje moeten doen.

Een ander signaal is dat je peuter meer interesse toont in het naar het toilet gaan van anderen. Ook heeft hij steeds meer de neiging om zich af te zonder wanneer hij moet. Pas als je zulke signalen oppikt weet je dat je peuter er klaar voor is.

Tips

  • Laat je peuter op een speelse manier kennis maken met het potje. Laat hem bijvoorbeeld een knuffel op het potje zetten.
  • Forceer het niet te veel, je wilt natuurlijk niet dat het averechts werkt.
    Zorg ervoor dat je peuter makkelijke kleding aan heeft, zodat als hij moet hij snel zijn broek naar beneden kan doen.
  • Zorg voor een goed potje (een potje waar je peuter met zijn voetjes op de grond kan. Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.
  • Zet je peuter regelmatig gewoon even op het potje, zodat hij kan wennen.
  • En geef hem uiteraard zelf het goede voorbeeld!

Extra hulpmiddel


Tegenwoordig zijn er genoeg leuke voorleesboekjes te koop die kunnen helpen je kindje te stimuleren om op het potje te gaan. Bijvoorbeeld Bobbi op het potje van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas en nog vele andere. Kijk eens een keer rond in de bibliotheek of oriënteer je op een van de vele online shops. 

 

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN