07.03.2016

Hoe help je je peuter zindelijk worden?

Je kunt als je wilt je peuter helpen zindelijk te worden en al op veel jongere leeftijd dan je nu vaak om je heen ziet. Voor sommige ouders klinkt dat misschien vreemd, maar vijftig jaar geleden was het bij ons in het westen heel normaal dat kinderen rond 1,5 jaar zindelijk waren.

Mijn zes kindjes waren ook met anderhalf jaar uit de luiers. Bovendien was het heel leuk om te doen, zowel voor mijn kindjes als mijzelf. De manier waarop ik mijn kindjes heb geholpen is heel goed te combineren met het kinderdagverblijf en daarom wil ik hem graag met jullie op deze site delen.

Wanneer beginnen? Je kunt beginnen zodra je kindje kan lopen. Echter, begin pas als jij echt zin hebt om je kindje te helpen. Wanneer je begint kun je beter consequent doorzetten. Dus ben jij klaar? Dan kunnen jullie beginnen.

Stap 1 Zet je kindje op het potje wanneer de kans het grootst is dat er wat inkomt. Deze momenten zijn meestal na het eten en de slaapjes. Een kindje van een jaar of ouder heeft echter niet altijd zin in het potje. Stel daarom voor om iets leuks te doen: bijvoorbeeld een boekje te lezen. Dat vindt je kindje waarschijnlijk wel leuk en hij zal dan met plezier op het potje naar het verhaaltje luisteren.

Stap 2 Wanneer je kindje iets in het potje doet zeg dan iets als: 'Knap gedaan.' Komt er niks; zeg dan iets als: 'Was een leuk verhaaltje hè?'

Stap 3 Zet je kind na het eten en de slaapjes op het potje. Zo wordt het gebruik van het potje een onderdeel van de dagelijkse routine. Net zo als het tandenpoetsen.

Stap 4 Je kindje gaat steeds vaker zelf aangeven dat hij naar het potje moet. Naast dat je hem helpt herinneren bij stap 3, komt hij zelf met initiatief.

Stap 5 Je kindje komt de slaapjes droog door. Doordat je kindje overdag genoeg naar de wc of het potje is geweest, is de blaas leeg voor de nacht. De luier is overbodig geworden en je kindje kan eindeloos lekker slapen, zonder last te hebben van een natte luier.

Tenslotte Het kinderdagverblijf kan je ondersteunen vanaf de eerste stap, maar bij stap 3 zal het kinderdagverblijf de routine helemaal kunnen overnemen.

Heb je zin om te beginnen? Meer kun je lezen op: spelendzindelijk.nl

Door: Debby Mendelsohn

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN