12.09.2017

8 Leuke tips om je kind gezonder te laten eten

Je wil niets liever dan je kind gezond laten eten. Helaas heeft je kind toch meer zin in friet/patat, pizza of pannenkoeken. Wij hebben een aantal tips om gezond eten leuker te maken voor je kind!

1. Jij bent het voorbeeld

Geef het goede voorbeeld, drink zelf geen frisdrank met het avond eten en duik wat vaker de keuken in om gezond en vers te koken. Laat je kinderen zien dat je niet alleen geniet van je eten, maar ook van het bereiden van eten.

2. Vraag & Praat

Zelf wil je vaak ook graag van tevoren weten wat je gaat eten. Dat is voor je kind niet anders. Praat daarom over het voedsel wat je ze geeft en stel je kind vragen: waar lijkt het op, wat denk je dat het is, waarom vind je het wel of niet lekker? Laat je kind jou ook vragen stellen en vertel waarom dit eten zo goed voor je is en hoe je dat zou kunnen merken. Daag je kind uit om te benoemen welke voedingsmiddelen goed zijn en welke fout. Geef ze het gevoel dat ze zelf alles heel goed snappen en dat ze jou mogen vertellen wat goed of fout is. Hoe meer je je kind erbij betrekt hoe bewuster ze worden en hoe leuker eten wordt.

3. De kleine chefkok

Betrek je kinderen bij het hele proces van eten. Neem de kinderen mee naar de winkel en laat ze helpen kiezen. Ruik samen aan de groenten en laat ze jou vertellen wat er ligt. Daag ze uit mee te denken over combinaties. Laat je kinderen ook mee helpen in de keuken, door bijvoorbeeld de groentes snijden of de saus in een pannetje doen, kinderen vinden het leuk hun eigengemaakte maaltijd op te eten. Wil je nog meer doen? Laat ze dan hun eigen groente en fruit groeien.

4. Maak van elke maaltijd een feestje

Kinderen houden van feestjes, maak van elke maaltijd dan ook een feestje. presenteer het eten op een mooie of creatieve manier, maak er een gezichtje van of presenteer het op een bordje van de superheld van je kind. Zorg dat de setting past bij het eten wat je serveert. Vraag de kinderen zelf wat ze denken dat lekker bij dit eten past qua kruiden of sauzen. Niet alleen de look van het eten is belangrijk ook de manier waarop je er over praat. Praat er positief over en geef hippe namen aan groentes of gerechten.

5. Combineer

Combineer eten wat je kind lekker vind met eten wat je kind niet zo lekker vind. Begin met een combinatie van fout en goed en laat ze gewend raken aan ander eten. Maak bijvoorbeeld een banaan met chocoladehagelslag en geraspte kokos of een appel met suiker en kaneel.

6. Rolmodel

Is je kind ergens enorm fan van? Haal een vel stickers in huis en plak deze bijvoorbeeld op de appel of banaan. Dan wordt het ineens een stuk leuker als ze deze in hen lunchbox vinden. Laat ze nadenken over wat hun rolmodellen zouden eten.

7. Verstoppen

Je kind schrikt vaak van het zien van stukjes groente of fruit. Je kunt deze groente en fruit makkelijk verstoppen in een saus of soep door deze te pureren. Ook in een lekkere smoothie kan je bijvoorbeeld spinazie verstoppen.

8. Boodschappen

Doe bewust boodschappen, haal gezonde varianten in huis en varieer met wat je in huis haalt. Kijk vooral naar hoe het eten eruit ziet en kies voor felle kleuren! De markt is een ideale plek om je kind aan gezond eten te laten wennen, hier kunnen ze ook vragen stellen aan de verkopers op de markt.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN