11.08.2015

5 keer typisch peutergedrag. Herkenbaar?

De peutertijd. Heerlijk je kunt nu eindelijk wat meer echt communiceren met je kind, maar soms…Soms zou je wensen dat ze de peutertijd over konden slaan. Toch is dit voor hun een periode waarin zij zich zelf echt gaan ontwikkelen. Daarom hier 5 keer typisch peutergedrag dat toch goed is voor hun ontwikkeling. 

1. “Nee!”

Het komt je vast bekend voor, het “nee!” zeggen. Lust je een glas melk? “Nee!”, ga je mee? “Nee!”. En zo kan het soms wel even door gaan. Bekijk het positief! In deze fase ontwikkelt je peuter zijn eigen ik en daarmee zijn eigen wil. Met als gevolg: zelfstandigheid. 

2. Nog een keer!

Na weken het zelfde boekje voorgelezen te hebben en de liedjes van kinderen voor kinderen niet meer je hoofd uit gaan, heb je het wel gehad. Maar nee… “Nog een keer!”.  Hou vol! Voor jou is herhaling op den duur wel genoeg, maar voor je peutertje is het geweldig. Zo leert hij sneller de woordjes te begrijpen en uit te spreken. Dus vooruit. Nog een keer hetzelfde boekje vanavond. 

3. Driftkikkertje

Deze driftbuien komen nooit wanneer het jou uitkomt. Oftewel midden in een restaurant, winkel, pretpark en noem maar op. Voor jou als ouder soms wat gênant en frustrerend, maar emoties opkroppen is nooit goed. Ook niet voor je peuter. Zij weten alleen nog niet hoe ze deze op een minder extreme manier kunnen uiten. Voor jou als ouder de taak om rustig te blijven en te blijven communiceren met je peuter, zonder dat je zijn gedrag goedkeurt. 

4. Treuzelen

Haasten? dat ken je peuter niet. Dus opschieten om ergens op tijd te komen terwijl je peuter net uit bed is, vergeet het maar. Alles op het gemak, zelfstandig en als het kan ook nog zelf de kleding uitzoeken. Soms tot grote ergernis van haastige mama’s en papa’s die turend naar de klok ongeduldig staan te wachten. Maar geef toe, het kan ook hele leuke situaties opleveren! 

5.  Aan jou vastklampen

Zodra je peuter in een onbekende omgeving komt met onbekende mensen klampt hij zich direct aan je vast. Dit is het bewijs van de goede band die je met je peuter hebt. Hij voelt zich veilig bij je en vertrouwt je volledig. In sommige gevallen kan het te extreem worden en heb je de neiging hem van je af te duwen. Dit gedrag kan het vastklampen verergeren. Blijf daarom altijd goed en positief met je peuter communiceren en zorg ervoor dat hij ook vertrouwen krijgt in de situatie om zich heen. 


BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN