24.11.2015

Kinderopvang van grote waarde voor onze maatschappij

Kinderopvang zou bijna onmisbaar zijn in onze maatschappij. Dit blijkt uit onderzoek van het SEO Economisch onderzoek naar de waarde van kinderopvang voor de maatschappij. 

In ons land gaan ongeveer 638.000 kinderen naar de kinderopvang. Ondanks dat het een dure kostenpost is, draagt het bij aan het inkomen van de moeders en aan betere schoolprestaties en baangarantie op latere leeftijd. 

Minder inkomen

Uit het onderzoek bleek dat moeders die na de geboorte van hun kind tijdelijk (0 tot 4 jaar) stoppen met werken wel tot €50.000 minder verdienen tot hun pensioen. Ook ondervinden zij last van de gemiste werkervaring en komen ze moeilijker terug op hun oude positie met passend salaris. 

Betere schoolresultaten

Het onderzoek concludeert ook dat kinderopvang bijdraagt aan betere schoolresultaten en toekomst. Zo hebben kinderen van laag opgeleide ouders kans op een tot zo’n 14% hoger inkomen. Wel speelt hier de kwaliteit van de kinderopvang een grote rol. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de emotionele ontwikkeling van de kinderen en later de schoolprestaties. 

Verbeteren kwaliteit kinderopvang

Het verhogen van het opleidingsniveau van medewerkers in de sector zou geen groot effect hebben op de ontwikkeling van de kinderen. Wel dragen cursussen die gericht zijn op het verbeteren van de educatieve interactievaardigheden met het kind bij aan de ontwikkeling. 

 

Lees hier het volledige rapport van het onderzoek.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN