28.12.2015

8x basisspeelgoed dat goed en leuk is voor je kind!

Uit het enorme aanbod in de speelgoedwinkel is het soms moeilijk kiezen. Welk speelgoed heeft je kind nodig om zich te vermaken en zich te ontwikkelen?

Volgens ontwikkelingspsycholoog Lisette van der Poel zou elk gezin een selectie aan basisspeelgoed in huis moeten hebben, zoals:

  • Blokken
  • Verf en potloden
  • Knutselspullen
  • Bal
  • Playmobil of lego (omdat het veel mogelijkheden heeft)
  • Paar gezelschapsspellen
  • Autootjes (ook voor meisjes)
  • Pop en serviesje (ook voor jongens)

Het basisspeelgoed stimuleert de zintuigen en fantasie van je kind en is een stukgoedkoper dan een nieuwe Ipad. 

De 4 speeltypen

Geen kind is hetzelfde. Dit komt ook tot uiting bij de manier van spelen. Bij het kiezen van speelgoed kun je dan ook vier speeltypen onderscheiden: Rauwers, Douwers, Schouwers en Bouwers.

Rauwers zijn doeners, willen actie en hebben vooral oog voor grote lijnen (speelgoed: trampoline, constructiespeelgoed met snel resultaat als K’nex, tafeltennistafel, skeelers, microfoon, basketbal + netje).

Douwers zijn uitvinders, puzzelaars (speelgoed: strategiespelen als Monopoly, Stratego of Kolonisten van Catan, goocheldoos, Memory, constructiespeelgoed waar geduld voor nodig is, knutseldoos, puzzel).

Schouwers gebruiken al hun zintuigen en zijn gericht op details en uiterlijkheden (speelgoed: muziekdoosje, klei, kleine poppetjes of figuurtjes, kralen, schmink, Ministeck).

Bouwers zijn ondernemers, regelaars (speelgoed: poppenkast, verkleedkleren, speeltent, telefoon, kassa om winkeltje te spelen, keukentje).

Sites als Bol.com hebben een groot assortiment aan speelgoed voor alle leeftijden en zo ook voor elke Rauwer of Bouwer bij jou in huis. 

Algemene tips

Te veel speelgoed leidt tot verveling, omdat ze niet meer kunnen kiezen. Maak zelf een selectie en berg de helft tijdelijk op.

Geef jonge kinderen meerdere (kleine) cadeautjes met sinterklaas of kerst in plaats van één groot cadeau; kwantiteit is op die leeftijd belangrijker dan kwaliteit.

Elk kind is verschillend; speelgoed doorschuiven naar jongere broers en zussen hoeft dus niet altijd succesvol te zijn.

Wees praktisch: is er wel ruimte in huis voor die racebaan? Houdt de rest van het gezin ook van spelletjes (anders kun je het gezelschapsspel beter niet geven)?

Neem een kind nooit mee de speelgoedwinkel in om zélf zijn cadeau te kiezen - dat geeft te veel druk.

Speelgoed eerst uitproberen? Leen het via een speelotheek. Zie www.speelotheken.nl voor de speelotheek bij jou in de buurt. 

 

Bron: www.jmouders.nl

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN