02.08.2017

11 tips voor het kiezen van een kinderdagverblijf

Een goed kinderdagverblijf draagt bij aan de ontwikkeling van je kind. Het is daarom ook belangrijk om je goed te oriënteren naar verschillende kinderdagverblijven en een weloverwogen keuze te maken. Met deze 11 tips helpen we je graag op weg bij het vinden van het perfecte kinderdagverblijf!

1. Maak een selectie.

In sommige steden zijn er wel meer dan 20 verschillende kinderdagverblijven. Het wordt dan al snel lastig om ze allemaal te vergelijken. Bedenk daarom van tevoren of je kiest voor een opvang dicht bij huis of juist in de buurt van je werk of dat van je partner. Wie kan het gemakkelijkste langs als je kindje ziek is en onverwacht opgehaald moet worden. Door in een kleinere omgeving te zoeken kun je een selectie maken om te vergelijken en het overzicht te bewaren.

2. Hoe is de omgeving?

Is er in de buurt van het kinderdagverblijf ook een park, kinderboerderij of andere voorziening waar de groep naar toe kan? Heeft het dagverblijf ook een goede en veilige buitenruimte? En kun je makkelijk parkeren als er veel ouders hun kinderen komen brengen en halen? De omgeving moet een vertrouwd gevoel uitstralen waar ruimte is voor de kinderen om veilig te spelen.

3. Let op keurmerken.

Kinderdagverblijven moeten ingeschreven staan bij het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen. Als ze zich inschrijven wordt er door de gemeente en de GGD een streng onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt of de opvang voldoet aan alle eisen. De uitslag komt in een openbaar rapport dat vaak op de site van het kinderdagverblijf vermeld staat en ook te vinden is via www.landelijkregisterkinderopvang.nl.

Naast dit rapport kunnen kinderdagverblijven ook een HKZ-certificering halen. Met het HKZ-keurmerk kunnen organisaties en praktijken laten zien dat zij serieus werk maken van kwaliteit van zorg en dat ze voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden door klanten en professionals.

4. Hoe staat het met de veiligheid?

Is het dagverblijf goed afgesloten voor onbevoegde? En kunnen de kinderen ook niet zelf van het terrein? Staat er voldoende leiding op de groep? Gemiddeld staat er een leid(st)er op vier baby’s of zes oudere kinderen. Wordt het genoteerd als kinderen worden opgehaald? Het komt helaas nog steeds voor dat kinderen worden opgehaald zonder dat de leiding daar iets vanaf weet. Wees niet bang deze vragen te stellen tijdens een gesprek. Je wilt immers duidelijk weten of hier over is nagedacht en wat de afspraken zijn.

5. Past de organisatie bij jouw levensstijl?

Je moet je kinderen met een goed gevoel achter kunnen laten. Daarom is de ‘levensstijl’ van een kinderdagverblijf ook erg belangrijk. Laten ze bijvoorbeeld kinderen snoepen, gebruiken ze alleen maar biologisch producten en zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn wel of niet welkom? Er zijn veel verschillende ideeën over verantwoord opvoeden en veel kinderdagverblijven die op die ideeën aansluiten. Bepaal wat voor jou belangrijk is en probeer een organisatie te vinden die jouw gedachtengoed deelt. Veel kinderdagverblijven beschrijven hun pedagogische visie op hun website.

6. Kies een groepssamenstelling.

Een kinderopvang kan er voor kiezen om kinderen op te delen in horizontale en verticale leeftijdsgroepen. Bij een horizontale verdeling komen kinderen in groepen met leeftijdsgenoten. De meeste horizontale groepen zijn als volgt verdeeld: 

- 0-2 jaar en 2-4 jaar
- 0-1,5 jaar en 1,5-4 jaar
- 0-15 maanden, 15 maanden-2,5 jaar en 2,5-4 jaar

Vaak worden deze voordelen gegeven voor een horizontale verdeling:
- Door een kleiner leeftijdsverschil kunnen de medewerkers zich beter specialiseren op bepaalde leeftijdsgroepen.
- De activiteiten kunnen beter op de leeftijd worden afgestemd.
- Er is een kleiner verschil tussen de fysieke en mentale gesteldheid van de kinderen.

En deze nadelen:
- Door de wisseling van groep moeten de kinderen op jonge leeftijd vaker wennen aan nieuwe medewerkers en ruimtes.
- Ze moeten ook vaker wennen aan nieuwe kinderen in de nieuwe groepen.
- De competitie tussen kinderen kan groter zijn doordat er meer kinderen in dezelfde leeftijdsfase zitten.

Bij een verticale indeling zitten alle kinderen van 0-4 jaar in één groep.

Vaak worden deze voordelen gegeven voor een verticale verdeling:
- Kinderen hoeven niet halverwege de verblijfsperiode te wisselen van medewerker. (Zolang er geen wisselingen zijn in het personeel op het kinderdagverblijf).
- Jonge kinderen kunnen leren van de oudere kinderen.
- Broertjes en zusjes kunnen samen in een groep. (Sommige kinderdagverblijven willen juist geen broertjes en zusjes in dezelfde groep plaatsen. Vraag dit dus altijd na.)

En deze nadelen:
- Het is lastiger voor het kinderdagverblijf om leeftijdsgericht te werk te gaan. Zowel de inrichting als de activiteiten moeten geschikt zijn voor alle leeftijden. Om deze reden organiseren sommige kinderdagverblijven speciale activiteiten voor kinderen boven de drie uit meerdere verticale groepen.
- De verdeling van leeftijd kan uit balans raken waardoor het voor kan komen dat een leeftijdsgenootje ontbreekt.
- De medewerkers kunnen zich minder goed specialiseren op een bepaalde leeftijdscategorie.

7. Lees reviews en praat met ouders.

Door informatie op te zoeken en een keer langs te gaan kan je al een aardig beeld krijgen van een kinderdagverblijf, maar toch kan je er ooit naast zitten. Daarom is het altijd verstandig om reviews te lezen en te praten met verschillende ouders. Probeer minstens een paar reviews te lezen en/of ouders te spreken. Zo voorkom je dat je net die ene zuurpruim spreekt die altijd negatief is, of juist die ouders die veel te snel tevreden zijn.

Ben je zelf tevreden, of juist niet, laat dan een beoordeling achter op onze website en help andere ouders bij het maken van de juiste keuze!

8. Is er ruimte om te spelen en leren?

Het is belangrijk voor kinderen om genoeg ruimte te hebben om te spelen en te ontdekken. Zijn er momenten op de dag om actief te spelen en om uit te rusten? Het is belangrijk dat er een goede balans is tussen gewoon spelen, ravotten kleuren, etc. en activiteiten met een pedagogische achtergrond, zoals telspellen, (voor)lezen, planten van groenten, gerechtjes maken etc. 

9. Praat met het personeel.

Probeer kennis te maken met heel het personeel en voel of er een klik is tussen jou en de begeleid(st)ers. Wordt je professioneel te woord gestaan? Werken ze vaste dagen of wisselen de gezichten vaak? Zeker als je kind(eren) meerdere dagen naar de opvang gaan wil je dat ze in goede handen zijn. Neem hier dus goed de tijd voor. Ook de omgang met de kinderen is belangrijk. Zijn ze autoritair of juist zachtaardig en hebben ze persoonlijk contact met elk kind of begeleiden ze alleen de groep als geheel?

10. Wat zit er in de prijs inbegrepen?

Moet je extra betalen voor luiers, of zelf boterhammen mee geven? Zijn er extra’s waar je voor moet bijbetalen zoals wanneer je (door onmacht) te laat komt om je kind op te halen? En moet je doorbetalen in schoolvakanties? Voorkom dat je voor onverwachte kosten komt te staan en check de prijzen vraag naar de bijkomende kosten.

11. Wat zegt je gevoel?

Als je uiteindelijk de keuze gaat maken en voor een kinderopvang kiest, luister dan goed naar je gevoel. Zegt je gevoel dat je het niet moet doen? Dan is het waarschijnlijk beter om verder te kijken. Je moet je kind(eren) met een gerust hart achter kunnen laten om op een goede en fijne manier naar je werk te kunnen.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN