21.06.2017

10 verkoelende tips om de warme dagen door te komen

Tijdens deze warme dagen is het belangrijk om met je kleintje genoeg verkoeling op te zoeken. Daarom hebben we 10 tips op een rij gezet om de warmte door te komen.

1. Eet extra fruit

Een gezonde en lekkere manier om verkoeling te zoeken is het eten van fruit. Tijdens de hitte zweet je niet alleen veel vocht uit, maar ook een hoop zouten. Het is daarom belangrijk deze goed aan te vullen. Fruit is namelijk niet alleen verfrissend, maar bevat ook veel goede zouten. Een aantal goede fruitsoorten zijn: watermeloen, suikermeloen, druiven, aardbeien, ananas appel en mango. Door ze even in de koelkast te bewaren zijn ze ook nog eens extra fris. Je kunt ze ook in de blender gooien en je eigen smoothie ijsjes maken.

2. Vermijd actieve spelletjes

Plan tijdens de warme dagen geen actieve spelletjes in. Laat kinderen in plaats daarvan bijvoorbeeld kleuren of een spelletje spelen waarbij ze moeten fantaseren. Door fysieke inspanningen te vermijden warmt het lichaam minder snel op en is de hitte beter te verdagen.

3. Drink veel water en warme dranken

Naast fruit eten is het ook belangrijk om genoeg water te blijven drinken. Laat je kind geen ijskoud water drinken. Dit lijkt het meest verfrissend, maar heeft juist een averechts effect. Door het koude water denkt het lichaam namelijk dat het koud is en gaat het zichzelf opwarmen. Juist lauwe of warme dranken werken op de lange termijn verkoelend. In dit geval krijgt het lichaam het juist warm en gaat het nog harder werken om zich af te koelen.

4. Maak een water speelparadijs

Spelen met water is een goede manier om koel te blijven. Ook kunnen ze spelen met sproeiers en waterballonnen gevecht doen. Let er dan wel op dat iedereen goed en regelmatig is ingesmeerd met waterbestendige zonnebrand.

5. Laat de zon niet binnen

Zet de ramen en deuren open voordat de zon opkomt en zorg dat ze weer dicht zijn zodra de zon begint te schijnen. Doe ook de gordijnen dicht om zo veel mogelijk van de zon buiten te houden. Zo houd je de warmte buiten en kunnen de kinderen binnen verkoeling opzoeken als het buiten te warm wordt. Houd met thermometers nauwkeurig de temperaturen binnen en buiten in de gaten. Pas zodra het buiten kouder is dan binnen kunnen de deuren en ramen open om het door te laten waaien.

6. Verkoelend washandje

Een aantal tijdelijke oplossingen tegen de warmte zijn een nat washandje in de nek en de polsen onder de koude kraan houden. Op deze plekken stroomt het bloed namelijk dicht tegen de huid en kan het makkelijker warmte afgeven. Ook een koud voetenbadje is een goede manier voor je kindje om af te koelen. Dit zijn echter allemaal korte termijn oplossingen. Voor een langer verfrissend gevoel is een lauwe douche het beste. Voor kinderen kun je een sproeier aansluiten met lauw water waarin ze kunnen spelen. Let weer op dat ze goed zijn ingesmeerd met zonnebrand!

7. Maak zelf een airco

Een normale ventilator duwt alleen de warme lucht rond, maar koelt niet af. Door een paar plastic flessen met water te bevriezen en voor de ventilator te zetten wordt er koude lucht rond geblazen en daalt de temperatuur van de ruimte. Zo hebben de kinderen ook binnen frisse lucht.

8. Eet lichte maaltijden

Geef de kinderen licht verteerbare maaltijden voor de lunch en als avondeten. Het kost namelijk minder energie voor het lichaam om lichte maaltijden te verteren, waardoor het ook minder op zal warmen. Vermijd ook kruidig eten.

9. Draag lichte, katoenen kleding

Door ouders te informeren over aankomende warmte kunnen ze hier al rekening mee houden bij het aankleden van hun kinderen. Lichte en katoenen kleding is namelijk een stuk verfrissender dan donkere en synthetische kleding. Probeer ook om zo min mogelijk verschillende lagen kleding over elkaar te doen. Dit isoleert en houd de warmte juist vast. Ook is het verstandig om minstens een dun kledingstuk aan te doen. Zo reflecteer je ook warmte van buitenaf. Zorg voor reserve setjes lichte kleren voor de kinderen die het niet wisten of er geen rekening mee hebben gehouden.

10. Laat de warme lucht naar buiten

Warme lucht stijgt op. Hier kun je gebruik van maken door het hoogste raam open te zetten. Kijk ook of het pand een ventilatiesysteem heeft en laat het de warme lucht afvoeren. Gebruik je zelfgemaakte airco om koude lucht van onderen aan te voeren.

BLIJF OP DE HOOGTE!

Wil je graag op de hoogte blijven van relevant nieuws, weetjes, interessante artikelen en vanalles dat te maken heeft met kleine kinderen?

Volg ons dan of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vind en vergelijk

HET BESTE KINDERDAGVERBLIJF BIJ JOU IN DE BUURT!

ZOEKEN